Berhati-hati ketika mengupload gambar di laman sosial


Kenapa tittle post Akma macam menakutkan? Bukan nak menakutkan tapi sebagai peringatan. Cuba tengok pic dekat atas ni. Ambil iktibar okay?

Akma dapat pic ni dekat FB. FB adalah laman sosial yang sangat digemari dan digilai sekarang ni. Kebanyakan orang mesti ada FB. Dan dekat FB jugalah pelbagai gambar dapat dilihat. Orang lain boleh ambil gambar kita sesuka hati tanpa pengetahuan kita. Kalau kita nak meroyan marah mengamuk semua, gambar kita bukan dia delete pun. Dia still simpan. Lagi-lagi kalau gambar yang terdedah sana-sini. MasyaAllah. Ok berbalik pada tajuk asal, gambar asalnya sangatlah biasa-biasa sebab ada je jarak antara mereka. Tapi setelah diedit, tak nampak macam edit pun. Macam real kot. Bukan kot dah ni. Sangat-sangat real. Kaum Hawa, jangan terlalu obses sangat nak upload semua pic awak. Akma tahu ada sesetengah kaum Hawa suka menggedik beraksi depan camera. Tapi jangan sampai dah jadi macam ni baru nak insaf. 

Bila benda macam ni dah jadi, maruah kita akan jatuh. Kalau tersebar di kalangan kawan-kawan kita macam mana? Sedangkan kita tak buat pun macam ni. Disebabkan editing, sampai bila-bila pun orang tetap pandang serong pada kita. Tambahan pula, perempuan dalam gambar ni bertudung. Agak tak manis perempuan bertudung begitu kan? Orang sekeliling akan pandang sinis padahal kita tak buat pun. Kita teraniaya. Jadi, lebih baik mencegah sebelum terkena. 


20 comments:

miss A said...

takut nyer berlaku kat diri sendiri

miss mysterious said...

btol2.. mm takut nak upload gambar.. semua gambar2 even gambar kawan mm pun, mm dah delete...

AkmaDanira said...

miss A
Yup sgt takut. Ish minta dijauhkan.

AkmaDanira said...

miss mysterious
Wah bagus MM. Bertindak sebelum terkena.

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

takutnya if jadi kat diri sendiri...

aNiss :):) said...

err. takutnya! macam2 sekarang nie kan :') the power of internet!

Momo said...

makin moden teknologi makin moden otak manusia nak menjahanamkan org lain..

Bella Nabilah said...

amboi dah pasang lagu raya..hehe
mintak dijauhkan terjadi kat diri kita..
baik berjaga-jaga..

AkmaDanira said...

Nur Atiqah Mohd Zaki
Yup takut sangat. Tambah2 kita perempuan ni. Ishh

AkmaDanira said...

aNiss :):)
Betul2 internet skrg cepat tersebar benda2 mcm ni. Dkt FB lah sasaran utama.

AkmaDanira said...

Bella Nabilah
Haha. Kasi sesiapa yg dtg blog Akma feel raya awal-awal. Sbb tu pasang dah. Heee

Yaaps harap dijauhkan sejauh2nya dari diri kita :)

AkmaDanira said...

Momo
Tahu takpe. Lagi moden, lagi bahaya sekarang ni. Alahaii..

NUR AIN AZMAN said...

Ya Allah, takut nya. Minta simpang malaikat 44 jadi macam ni. Btw, good info. Thumbsup!

Salam Ramadhan dari Aen :)

Sue PeLik said...

Ya allahhhhhh..kalau tak tahu perkara sebenar. mesti dah makn berbakul2 neh...hurmmm tu lerr kena jaga2 betul kan. tengsss awk

AkmaFaizal said...

dh pernah tgk ni..pandainye derang edit2 kan..harap jgn terjadi kat kita2 sudah..

nak ajak Akma join ga ni
http://akmanakmenang.blogspot.com/2012/08/giveaway-blog-anniversary.html

AkmaDanira said...

NUR AIN AZMAN
Yaa minta sangat2 dijauhkan. Salam Ramadhan juga Ain. Salam Aidilfitri juga , hihi.

AkmaDanira said...

Sue PeLik
Yup betul tu awak. Tak apa sekadar berkongsi :)

AkmaDanira said...

AkmaFaizal
Yup tu lah editing punya hal lah ni.
Okay akak terima kasih ajak nanti Akma join ye ^^,

Ika said...

semoga kite terselamat drpd terkena benda ni. :)

AkmaDanira said...

Ika
Yaa :) Harap dijauhkan dari benda2 mcm ni.